Saturday, April 20, 2013

Politiet stoppet møte i Tasta bydelshus


Politiet rykket ut med tre biler og seks politimenn og stoppet et møte i Tasta bydelshus der stemninga var i ferd med å bli svært så amper blant de vel 300 frammøtte.
Video


Politiet stoppet møte


Et møte med 300 etiopiere i Tasta bydelshus ble stoppet av politiet.
De rundt 300 frammøtte var etiopiske asylsøkere eller folk med etiopisk bakgrunn. Politiet fryktet at det skulle komme helt ut av kontroll da folk i salen gikk til hard verbal konfrontasjon mot to representanter fra den etiopiske ambassaden i Stockholm som hadde innkalt til og ledet møtet.
Politiet ga først beskjed om at alle demonstrantene måtte forlate møtet, mens de to ambassadefolkene og deres eventuelle støttespillere kunne bli sittende. Dette nektet de frammøtte demonstrantene, og flere fryktet at det skulle komme til åpen konfrontasjon mellom politiet og folk i salen. Deretter bestemte innsatslederen Øyvind Sveinsvoll ved Rogaland politidistrikt seg for å stoppe hele møtet og rydde hele salen.
Det var en klok avgjørelse, mente flere av de frammøtte demonstrantene. De ville ikke at de to ambassadefolkene skulle bli sittende igjen som «seiersherrer» mens de selv ble kastet ut.
- Målet vårt var å stoppe møtet. Det klarte vi, sier en av dem til Aftenbladet.

ARTIKKELEN FORTSETTER UNDER BILDET


Mange av dem i salen tok ordet og fortalte om slektninger som var blitt fengslet, drept eller som hadde forsvunnet i politiets varetekt.

Mange av dem i salen tok ordet og fortalte om slektninger som var blitt fengslet, drept eller som hadde forsvunnet i politiets varetekt.
FOTO:Jarle Aasland

Måtte isolere ambassadefolkene

Stemningen ble spent at politiet valgte å isolere de to ambassadefolkene fra resten av møtedeltakerne. De eskorterte dem ut til en privat bil som fraktet dem vekk fra området. De 300 frammøtte fikk deretter slippe ut av salen.
Det var generalkonsul ved den etiopiske ambassaden, Mebrat Beyene Abay, som skulle lede møtet sammen med ambassade-sekretæren. Hovedtemaet var innsamling av penger i det etiopiske eksilmiljøet til et meget omstridt oppdemningsprosjekt - et prestisjeprosjekt for regimet i Etiopia.

Massedemonstrasjoner i utlandet

De etiopiske myndighetene har forsøkt å holde lignende "innsamlingsmøter" både i Sør-Afrika, Saudi Arabia, USA og Tyskland, og hver gang har møtene endt i svære demonstrasjoner mot brudd på menneskerettighetene i Etiopia. Folk fengsles uten lov og dom, frie valg er avskaffet, ytringsfriheten likeså, avisene er statskontrollert og mange journalister sitter fengslet.

Ikke frivillig betaling

Flere tok til ordet under møtet på Tasta bydelshus og sa dette ikke var en frivillig innsamlingsaksjon. De som ikke betalte inn penger, kunne forvente seg problemer når de henvendte seg til ambassaden for å få pass eller id-papirer.

Ruster seg til Oslo-opprør

Lørdagsmøtet var det første i sitt slag i Norge. Og eksil-etiopierne kom i egne busser fra Oslo, andre kom fra Steinkjær, Otta, Stord og Bergen for å demonstrere i Tasta bydelshus mot det sittende regimet i Etiopia.

28. april skal den etiopiske ambassaden i Stockholm holde et lignende møte i Oslo.

- Vi kommer til å fylle hele busser med demonstranter, sa flere av de frammøtte til Aftenbladet.Innsatsleder Øyvind Sveinsvoll ved Rogaland politidistrikt i samtale med en av demonstrantene. I forgrunnen sitter generalkonsulen ved den etiopiske ambassaden i Stockholm.

FOTO: Jarle Aasland
 • Hele salen kokte av demonstrasjoner i Tasta bydelshus lørdag ettermiddag

 • De to ambassadefolkene som skulle lede møtet, måtte finne seg i at folk fra salen dekket til regimets flagg.
  FOTO: Jarle Aasland


 • Rundt 300 fylte salen, mange av etiopierne var tilreisende fra andre byer.
  FOTO: Jarle Aasland


 • Stort engasjement da det ble diskutert med politiet.
  FOTO: Jarle Aasland


 • FOTO: Jarle Aasland


 • De to representantene fra ambassaden fikk høre mange historier fra hjemlandet.
  FOTO: Jarle Aasland


 • Engasjementet var altså så stort av møtet ble stoppet av politiet.
  FOTO: Jarle Aasland


 • Her viser demonstrantene fram noen av slagordene sine.
  FOTO: Jarle Aasland

No comments:

Post a Comment